stefan-palmquist-speedriding-hanguren.jpg Foto: Stefan Palmqvist

Hangur sør-starten

Høyde over havet: 620m
Høyde over landing: 570m
Høydebegrensning: 2286 m
Startretninger:  

 

Hangur sørstart – Sør, ca 640 moh, var den gamle hovedstarten vår, men er i den seinere tiden mindre brukt etter at vi fikk gondol til Hangur sørstart. Tilkomst er ved å ta gondolen til topps og gå ned ca 200 høydemetere på sørsiden.  Starten er en fin gressbakke med passe helling, og går over i en markert kant med småskog under.

Løft
Hangur sørstart -Sør er et termikksted som fungerer bra i lite vind og herfra er det flydd mange og lange distanseturer. Blåser det sønnavind kommer vinden ned Bordalen på andre siden av vannet og blir fort kraftig og utrivelig på Hangur sørstart. Så hangflyving på sønnavind fungerer sjeldent bra.
Den sørvendte fjellsia kan gi
 fin termikk frå mars-april til september. Termikken kommer gjerne i ett-to-tiden fra den solvarme fjellsida og bebyggelsen under start. Vanlig skybas er 15-2000 moh.
Vær oppmerksom på gondolkablene som nå går like øst for start og ligger litt lengre ut fra terrenget enn den gamle kabelen. Hold god avstand og vær spesielt forsiktig ved vestavind på start, at du ikke blir presset østover rett etter take-off!

Fra
 mai-juni kan solgangsbrisen bli markert og gi vestavind på start så det ikke blir startbart. Da kan Rokne eller Liaset være alternative starter. Når på dagen brisen kommer kan variere mye, og noen ganger allerede i tolv-ett-tida. Følg nøye med på Vangsvatnet om vinden drar på.

Landing

Fra Hangur sørstart-sør kan du lande ved Mingolfen eller på Fleicherlandingen. Begge landingene er fine på vestavind, mens Minigolfen er å foretrekke på sønnavind. Ved lav vannstand kan du også lande på Grandane, den store grusøren der elva renner ut i Vangsvatnet. Landingene våres deles med vossinger og turister. Hold god avstand til folkeansamlinger for å unngå kollisjoner. Det skal ikke landes på Mølstertunet, den gresskledte hylla med dyrka mark over bebyggelsen i Voss.

HUSK!
Hold god avstand til gondolkablene som går like øst for start. Følg med vindforholdene på landing ved å sjekke vindtegn på Vangsvatnet. Velg landinger som ikke er tettpakka av folk.

Meteogram Hanguren

Meteogram NOAA - kilde: flyparaglider.com

kilde: NOAA, flyparaglider.com