stefan-palmquist-speedriding-hanguren.jpg Foto: Stefan Palmqvist

Hangur sør-starten

Høyde over havet: 620m
Høyde over landing: 570m
Høydebegrensning: 2286 m
Startretninger:  

 

Hangur sørstart – Sør, ca 640 moh, var den gamle hovedstarten vår, men er i den seinere tiden mindre brukt etter at vi fikk gondol til Hangur sørstart. Tilkomst er ved å ta gondolen til topps og gå ned ca 200 høydemetere på sørsiden.  Starten er en fin gressbakke med passe helling, og går over i en markert kant med småskog under.

Løft
Hangur sørstart -Sør er et termikksted som fungerer bra i lite vind og herfra er det flydd mange og lange distanseturer. Blåser det sønnavind kommer vinden ned Bordalen på andre siden av vannet og blir fort kraftig og utrivelig på Hangur sørstart. Så hangflyving på sønnavind fungerer sjeldent bra.
Den sørvendte fjellsia kan gi
 fin termikk frå mars-april til september. Termikken kommer gjerne i ett-to-tiden fra den solvarme fjellsida og bebyggelsen under start. Vanlig skybas er 1500-2000 moh.
Vær oppmerksom på gondolkablene som går like øst for start og ligger litt lengre ut fra terrenget enn den gamle kabelen. Hold god avstand og vær spesielt forsiktig ved vestavind på start, at du ikke blir presset østover rett etter take-off!

Fra
 mai-juni kan solgangsbrisen bli markert og gi vestavind på start så det ikke blir startbart. Da kan Rokne eller Liaset være alternative starter. Når på dagen brisen kommer kan variere mye, og noen ganger allerede i tolv-ett-tida. Følg nøye med på Vangsvatnet om vinden drar på.

Landing

Fra Hangur sørstart-sør kan du lande ved Mingolfen eller på Fleicherlandingen. Begge landingene er fine på vestavind, mens Minigolfen er å foretrekke på sønnavind. Ved lav vannstand kan du også lande på Grandane, den store grusøren der elva renner ut i Vangsvatnet. Landingene våres deles med vossinger og turister. Hold god avstand til folkeansamlinger for å unngå kollisjoner. Det skal ikke landes på Mølstertunet, den gresskledte hylla med dyrka mark over bebyggelsen i Voss.

Fleisherlandingen ved Vangsvatnet, like ved Gondolen, strekker seg øst-vest, og er grei å lande på ved svake vindforhold. Blir østavinden sterk, og særlig hvis det er en nordkomponent i vinden, kan det bli svært turbulent her. Så ved sterk østavind anbefales det å heller å bruke Ringheimslandingen.

OBS!OBS! Vestsida av hovudlandinglandingen brukes av og til også til landing for helikopter(både luftambulanse og andre helikopter). OM DU SER ET HELIKOPTER PÅ INNFLYGING, ELLER OM DET STÅR ET HELIKOPTER PÅ HOVUDLANDINGA, FLY TIL ALTERNATIV LANDING PÅ PRESTEGARDSLANDET ELLER VIDERE BORT PÅ STRANDA SØR FOR LANDING/VANNET.

Luftrom

Sjekk linken her for gjeldende luftrom i området: luftrom.info - Norwegian airspace for PG pilots

Vær OBS på flyforbudsone over Bømoen flyplass som har fallskjermaktivitet og annen småflytrafikk. 

Hangurstoppen øst har egen værstasjon, og Hangur sør-start har egen værstasjonHUSK!
Hold god avstand til gondolkablene som går like øst for start. Følg med vindforholdene på landing ved å sjekke vindtegn på Vangsvatnet. Velg landinger som ikke er tettpakka av folk.

Meteogram Hanguren

Meteogram NOAA - kilde: flyparaglider.com

kilde: NOAA, flyparaglider.com