rtorjAbiLBeW (1).jpg

Hangur, øst-starten , hovedstarten for VossHPK

Høyde over havet: 820m
Høyde over landing: 770m
Høydebegrensning: 2286m
Startretninger:
VOSS GONDOL
Går hele året. Sjekk priser og åpningstider her.
 
Webkamera fra Holfuy på starten
Webkamera på vossresort.no
Siste flyturar på Flightlog.org
Vind
Turstatistikk Bavallen flightlog.org 

 

Hangurstoppen-øst, ca 820 moh, er vår hovedstart på Voss. Ta gondolen fra Voss sentrum til toppstasjonen. Om vinteren kan du også ta den fireseters ekspressheisen fra Bavallen. Fra avstigning er det 2-300 meter å gå østover. Startretning er øst til nordøst. Den relativt flate starten blei utbedra i 2019 og 2020 med bedre krumning på kanten.

Løft
På dager med lite vind vil det ofte fra tidlig morgen stå en jevn, svak vind rett inn på start. Termikken som kommer i 11-12-tiden er som regel myk og fin her på østsiden av fjellet, og det kan være fint å fly i termisk løft for piloter på alle nivå. Er det sol og termisk om vår og sommer, vil vinden ofte dreie over på sør i ett-to-tiden, og det kan bli for skrått å starte her. Da bør du gå ned på den sørvendte, gamle Hangurstarten. Merk deg at om du flyr over på sørsiden av Hangurstoppen, vil termikken kunne bli mye kraftigere her litt ut på dagen enn den er på østsiden. Er det litt østavind må du også passe på å holde tilstrekkelig avstand til terrenget og gondolkablene når du runder rundt til sørsiden.

På godværsperioder om vinteren har vi som regel østavind, og da er Hangurstoppen ett av få flysteder på Vestlandet som har fine flyforhold. Da kan det også være fint å topplande her.

Landing
Rett under start finner du Ringheimslandingen, som er et stort, gresskledt innmarksjorde med vindpølse, like ved veien. Under normale forhold dreies vinden langs fjellet og du vil du lande mot nord her. Landingen er lang og åpen og gir sjeldent overraskelser. Landingen vil om sommeren i perioder være stengt på grunn av grasproduksjonen.

Fleisherlandingen ved Vangsvatnet, like ved Gondolen, strekker seg øst-vest, og er grei å lande på ved svake vindforhold. Blir østavinden sterk, og særlig hvis det er en nordkomponent i vinden, kan det bli svært turbulent her. Så ved sterk østavind anbefales det å heller å bruke Ringheimslandingen. OBS!OBS! Vestsida av landingen brukes av og til også til landing for helikopter(både luftambulanse og andre helikopter). OM DU SER ET HELIKOPTER PÅ INNFLYGING, ELLER OM DET STÅR ET HELIKOPTER PÅ HOVUDLANDINGA, FLY TIL ALTERNATIV LANDING PÅ PRESTEGARDSLANDET ELLER VIDERE BORT PÅ STRANDA SØR FOR LANDING/VANNET.

Luftrom

Sjekk linken her for gjeldende luftrom i området: luftrom.info - Norwegian airspace for PG pilots

Vær OBS på flyforbudsone over Bømoen flyplass som har fallskjermaktivitet og annen småflytrafikk. 

Hangurstoppen øst har egen værstasjon. Sjekk også høyereliggende værstasjon på for eksempel Horgaletten for å kontrollere høydevinden.

HUSK!
Vær obs på eventuell sterkere høydevind ved hangflyving. Hold god klaring til terreng og gondolkabel om du flyr rundt på sørsida av Hangurstoppen. Landingen på Fleischer kan være turbulent på østavind og særlig på nordøstlig vind. Landing på Minigolfen vil også bli turbulent på østavind og det frarådes da å lande her. Bruk heller landingen på Ringheim(utenom vekstsesong).

Meteogram Hanguren